Kerro unistasi

Esityksen käsikirjoitusta varten keräämme ja tutkimme erilaisia unia.
Kerro meille unesi ja tule katsomaan päätyikö se näyttämölle!

1. Muistatko jonkun unesi hyvin? Mitä siinä tapahtuu?
2. Muistatko jonkun painajaisesi hyvin? Mitä siinä tapahtuu?
3. Onko unissasi jokin elementti, joka toistuu usein (paikka, tapahtuma, ääni)?
4. Onko sinun koskaan vaikea nukahtaa? Mikä auttaa sinua nukahtamaan?
5. Oletko unessasi käynyt jossakin sellaisessa maassa, missä et ole hereillä ollessasi vieraillut?

7 kommenttia:

 1. Moi! Mihin mailiin voisi lähettää vastauksia näihin kysymyksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit kirjoittaa vastaukset suoraan tähän kommenttiruutuun. Nimesimemme yhden henkilön näytelmästä Sofiaksi, joten tervetuloa katsomaan esitystä. :)

   Poista
 2. 1. Olin retkellä ystävieni kanssa metsässä, kun paikalle tuli karhu. Jotta muut pääsisivät karkuun sitä, jouduin houkuttelemaan karhun itseni luokse ja harrastamaan seksiä sen kanssa. Silloin karhu muuttui mieheksi. Samassa huomasinkin olevani monikerroksisessa talossa, missä minua koitettiin estää menemästä lukittuun kellariin. Mitä alempaan kerrokseen menin, sitä vahvemmin aistin kuinka jokin paha oli siellä jossain ja houkutteli minua sinne... Juuri kun pääsin alimpaan kerrokseen ja ovea avaamaan, minut valtasi jokin niin suuri pelko/pahuus oven takaa, että uni vaihtui. Siinä olinkin pieni poika n. 1800-luvulla, joka joutui toimimaan julman kiduttajapapin apurina. Katsoin kuinka hän tappoi viattomia ihmisiä iskien kirveellä päähän, riiputtaen lihakoukuista kirkossa, nylkien puolielävältä, ja minä jouduin raahaamaan ruumiit pois sieltä. Tunnelma oli ahdistava ja ällöttävä, mutta en voinut paetakaan!
  2. Yhdessä painajaisessa kuljen jossain kaupungissa missä on autiota, näen vain yhden ihmisen selän istumassa kadun reunalla. Samaan aikaan meitä kohden kävelee joku ihminen,saattoi olla nainen. Yhtäkkiä hän ampuu sen toisen ihmisen silmieni edessä. Ennen kuin ehdin mitään tehdä, nainen ampui minua päähän. En ehtinyt edes tuntea kunnolla mitään, kaikki oli pienen hetken pysähdyksissä ja voimattomana tajusin että nyt kuolen. Se oli maailman surullisen hetki kun kaikki pimeni, vaikkakin tyyni myös.
  3. Talot joissa on jotain pahaenteistä toistuu todella usein. Yritän selvittää mitä siellä on mutta koskaan ei selviä enne kuin herään. Myös lentäminen ilman mitään apuvälineitä sekä veden alla eläminen ilman mitään apuja toistuvat aika useasti, ja ne ovat parhaita tunteita. Silloin voin hallita itseäni kuin hereillä ja tehdä mitä haluan.
  4. Minulla ei ole oikeastaan koskaan ollut univaikeuksia. Joskus on liikaa ajateltavaa, stressiä ja murheita, niin pää ei anna rauhaa ja silloin painajaiset valtaavat. Mutta siihen auttaa jos voi nukkua jonkun läheisen ihmisen vieressä. Myös oma ajatusmaailmani Auringonkukkalampi auttaa. Siellä voin tehdä mitä vain, siellä on keitä haluan ja siellä on turvallista nukahtaa.
  5. Olen ollut kaikenlaisissa erilaisissa maailmoissa, universumeissa ja maissa, joita kaikkia ei ole ehkä näin näkyvästi olemassakaan. Ainakin Intian tapainen on ollut, mikä on tässäkin maailmassa.
  - Tulen katsomaan ensi-iltaa,kiitos kutsusta, odotan mielenkiinnolla! :)

  VastaaPoista
 3. 1. Viime yönä: Olin muuttanut Tampereelle tekemään opintoni loppuun ja lukuvuoden alkuun kuului rastikierros ryhmittäin jossain päin Hervantaa. Tätä varten rastikierroksen alue irroitettiin maasta ja leijutettiin taivaalla. Rasteilla oli loogista päättelyä vaativia arvoituksia ja ne oli van paperilla kiinnitettynä puuhun, ei rastihenkilökuntaa lainkaan. Meidän ryhmä oli jo päässyt maaliin, ratkaissut kaikki rastit ja voittanut kisan, kun se leijuva maa-saareke alkoi pudota. Ensin luultiin sitä ilmakuopaksi, mutta kun putoaminen vain jatkui ja vauhti kiihtyi, tiedettiin sen olleen sit siinä. Kunnes moottorit alkoivatkin taas yhtäkkiä toimia ja pelastuimme.
  2. Painajaisissani olen usein auton kyydissä ja ajetaan tosi jyrkkää ylämäkeä (siis suunnilleen 90°) ja auto ei jaksakaan vetää ihan ylös asti ja lähtee putoamaan taaksepäin. Tai ollaan tultu mäen päälle ja alamäki on ihan sairaan jyrkkä ja korkea.
  3. Eipä erityisesti kuin tuo iso jyrkkä mäki ja sieltä putoaminen.
  4. Aina. Lapsesta saakka. Nuorempana käytin musiikkia apuna, eli laitoin tyynyn vieressä olleen mankan soittamaan jotain CD:tä. Unimusiikkina toimii parhaiten meluisa rokki tms. missä tapahtuu paljon (n.14-vuotiaana soitin Linkin Parkin levyä). Rentoutumismusat vain pahentavat.
  5. En muistaakseni. Unissani pääsen kyllä tv-sarjojen maailmaan etenkin, jos olen katsonut jotain sarjaa useampia jaksoja päivän/viikon aikana.

  VastaaPoista
 4. 1. Olin unessa raskaana ja kun synnytin oli lapsi inkiväärin tai jonkun juuren muotoinen ja huusi kimeästi. Päätin heittää lapsen roskiin mutta muitan käyneeni äitini kanssa keskustelua siitä, saako omaa lasta heittää roskiin. Roskiin se kuitenkin päätyi.

  2. Minulla on toistuva painajainen missä olen keskellä jotain tilaa, jonka ääriviivoja en erota. On vain mustaa. Vain minun kohdallani on valo ja olen ihan yksin. Usein näen tilanteen vielä ulkoa päin.

  3. Usein unissani on ihan tuttuja ihmisiä mutten pysty nimeämään heitä. Aika usein en myöskään näe ihmisten kasvoja.

  4. Olen yleensä aika hyväuninen ja siksi ahdistunkin jos en nopeasti nukahda. Varpaiden heilutteluun ja kantakeinuntaan usein nukahdan.

  5. Miun unissa ei useinkaan liikuta missään tietyssä paikassa. Enemmänkin joko sisällä tai ulkona tai sitten määrittelemättömässä tilassa kuten painajaisessani.

  VastaaPoista
 5. Muistan lähinnä painajaisia tai muuten ahdistavia unia, joten...

  1. on uni, jonka näin lapsena toistuvasti sairaana ollessani.
  Näkökenttäni on kauttaaltaan kermanvalkoinen, mutta tiedän missä horisontti on. Oikealta kaukaisuudesta horisonttia pitkin kulkee näkökenttäni keskipisteeseen pallo. Pallo on kuin animoitua lyijykynäviivaa: säpisevä, rahiseva, levoton ja hiljainen. Sen läsnäolo on ahdistava ja pelottava ja tuntuu paineena. Pallo odottaa horisontissa. Jos yskähdän, niiskaisen, vaihdan asentoa tai vaikka vain huokaan, pallo syöksyy salamana ympärilleni sähisemään, kunnes rauhoitun, ja se vetäytyy hiljaa takaisin horisonttiin vaanimaan minua.

  2. On sumua, kostea, harmaa ilma, mutta lämmin. Olen 12 ja ystäväni kanssa uimassa sammaleisessa mökkirannassa. Sumun vuoksi rantaa näkyy vain kaistale. Minä olen harmaantuneella laiturilla ja ystäväni vedessä näyttää jotakin uimatemppua, jossa hän upottautuu veteen rytmikkäästi. Vesi hänen ympärillään alkaa kuohua. Hän ei huomaa. Hän painuu taas veden alle, mutta ei nousekkaan ylös. Vesi näyttää kiehuvan. Olen hädissäni ja huudan laiturilla. Yllättäen metsästä lähestyy suurikokoinen, hoitsuasuinen, robottimainen, androgyyni hahmo, joka ilmeettömästi marssii rannalle ja veteen kuohun keskelle. Hän kurottautuu veteen ja nostaa ystäväni hiuksista kokonaan vedestä. Ystäväni hiukset ovat yksi iso takkuinen möykky, vaaleanpunainen uimapuku on riekaleina ja hänen silmänsä ovat sulautuneet yhdeksi kaksi-iiriksiseksi kykloopinsilmäksi.

  3. Unissani on usein eläimiä, joilla on ihmisen suu. Ne hymyilevät, mutta tiedän että ne ovat pahoja ja haluavat satuttaa minua.

  4. Yhden painajaisunikauteni aikana keksin uudelleennukahtamisapuvälineen. Kuvittelen seuraavaa:
  Kävelen aarniometsässä polulla, joka on pehmeä neulasista. Metsä kevenee ja muuttuu lehdoksi, linnut laulavat. Aurinko paistaa puiden lomitse. Saavun niitylle. Niitty aukenee vähän matkan päässä kultaisena hohtavalle pellolle tai savannille. Kuljen kohti avonaista tilaa.
  Tämän oli tarkoitus johdattaa minut keveämmille vesille. Uni kuitenkin muuntui seuraavasti:

  Kun astun niityltä heinikkoon, huomaan pellon/savannin lakeudella puun ja puun alla talon. Astelen taloa kohti. Kun olen lähempänä taloa, kuin niittyä tajuan, että painajaiseni odottaa minua talossa.

  VastaaPoista
 6. 1.Elimme tulevaisuudessa. Kiersin kauppoja kaverini Jarkon ja roiston kanssa. Luulin roiston piilottaneen valtavan kaulukorun kaljuunsa, mutta hän väitti maksaneensa sen. Jarkko nautti nestemäistä farkkua lasipurnukasta. Feministien juoksukilpailu käytiin valtavassa vaaleanpunaisessa kangaslabyrintissä, koristeena oli mustia riekaleita. Aloittajaksi valittiin Rebecka, joka oli saanut aiemmin huonoimman ajan. Kun oli minun aikani juosta, en päässyt eteenpäin, oloni oli raskas ja minua hävetti.
  Ulkona pakenimme auktoriteetteja, ja ainut pakokeino oli tasapainotella isojen kettinkien päällä joita oli jokapuolella kaupunkia. Myöhemmin olin baarissa isäni,hänen kavereidensa ja pikkuserkkuni kanssa. Joimme kympin skumppapulloja. Kun meno yltyi, pakenimme pikkuserkkuni kanssa. Pihalla otimme pyörät ja ajoimme vähän matkaa poispäin. Löysimme ison sinkkivadin jossa oli vettä ja narun päässä kananmuna. Veden pinta oli elohopean peitossa. Emme halunneet jättää kananmunaa vartioimatta, joten jäimme vadin viereen istumaan. Lähdimme vain hetkeksi pois, ja kun tulimme takaisin, vati ja muna olivat poissa. Viereisen Siwan ikkunaan oli laitettu mainos jossa tarjoustuotteet oli aseteltu samaan vatiin. Toivoimme että kananmuna olisi säilynyt ehjänä.
  2.Painajaisena päättyvät usein kuolemaan, minun tai jonkun läheisen. Muistan usein kaikki unet yksityiskohtaisesti, ja tässä unessa pelottavinta oli se että näin sen kaksi viikkoa ennen viime kesän Norjan tapahtumia ja lehtikuvista muistin että uneni saari oli täsmälleen saman näköinen: Uimme meren poikki saareen isolla joukolla. Kun pääsimme maihin, päädyimme keskelle ammuskelua. Lopulta saman puolen ammuskelija kuoli ja luulimme selviytyneemme. Etsimme luoteja kehostamme ja löysin kaksi luodinreikää. Myös toinen nainen oli joutunut ammutuksi. Liftasimme rauhallisina ambulanssia, ja lopulta päädyimme synnytyssairaalaan. Olimme kummatkin raskaana. Istuin avoimessa toimistotilassa ja lääkäri skannasi kehoni vaatteiden läpi. Sisältäni löytyi kolme luotia. Yksi niistä oli halkaissut sydämeni, yksi keuhkoni ja yksi vauvan. Päätimme vain odottaa että kuolisin, mitään ei lääkärin mielestä ollut tehtävissä vaikka en edes ollut vuotanut verta.
  3.Ammuskelut ovat yleisiä, samoin kuin tuo yllä mainittu elohopeamainen vesi.
  4.Unettomuus tulee kausittain. Tällöin kuuntelen nauhoitettua veden/valaiden/lintujen ääntä.
  5.En ole käynyt USA:ssa, mutta näin vähän aikaa sitten unen jossa olin siellä kunniavieraana: Olin Conan O´Brianin kanssa telmimässä mutaliukumäessä. Myöhemmin studiossa yritin heittää ilmapallokeihästä ja karjaisin samalla "your country sucks!", mikä nauratti studioyleisöä.

  VastaaPoista